SLIKOVNICE – temelj poticanja jezične kulture

Već dugo planiram izdvojiti dvadesetak knjiga iz mase slikovnica koje imamo ili koje smo pročitale i, evo, konačno sam izdvojila vremena. Lota lista, gleda i čitaju joj se slikovnice od najranije dobi i one su nam najčešće baza za sve što radimo. Čitamo svaki dan, zajedno, ali nerijetko ih ona izabire i lista u vrijeme tihe igre. Pratimo novitete, posuđujemo iz knjižnice, kupujemo u hrvatskim knjižarama i naručujemo s interneta iz stranih. Neke nam se svide na prvu, neke zavolimo s vremenom, a neke nam nikada ne sjednu. Knjige koje su KOD NAS najčitanije, čije pouke volimo, čije likove crtamo, koje su nam pomogle pričati i raspraviti o nekim stvarima, koje su nam bile temelj za daljnju obradu i neke aktivnosti – nevedene su ispod, nisu pisane redosljedom već nasumično. Kratko sam istakla razloge zašto ih volimo, a za neke navela i aktivnosti koje se mogu izvesti kao obrada knjige/tematike o kojoj je riječ. Detalje o aktivnostima možete pronaći među mojim objavama ili naglascima na Instagramu.

Popis sam pisala za sebe, kao dio godišnjeg „plana“, a ovdje ga nudim da posluži kao inspiracija onima kojima treba. Ovo je samo naš izbor, s vama ne moraju kliknuti, ali svakako su vrijedne za uzeti pod ruku.

Bacite oko i podijelite s onima za koje mislite da bi im moglo poslužiti.

1. Mrljek i Prljek, Jelena Pervan, izdavač Evenio  –  sve tri knjige su nešto što će još godinama biti među djecom. U vrtićima i školama, u sobama i dnevnim boravcima. To su one knjige koje ostaju,  one koje će se nasljeđivati i koje se neće zaboravljati, sigurna sam. Bakterije koje je moja generacija nazivala Gric i Grec sada su dobile nova, modernija imena i humorističnu priču koja sa sobom vuče pouku o higijeni.  Ja samo čekam da se ove knjige prebace na daske, u dječja kazališta. Držim fige da se to dogodi!

Vrlo im se često vraćamo, naučile su nas puno toga i spominjemo ih pri izvršavanju svakodnevnih higijenskih aktivnosti.

Obrada:

 – crtanje Mrljeka i Prljeka

– zamišljanje načina na koji likovi govore i njihova izgovora, produkcija istog

– aktivnost čišćenja zubića s prozirnom folijom i četkicom za zube

– priprema zdrave verzije Kakaa bljakaa

2. Greta i divovi, Tucker i Persico, izdavač Školska knjiga – slikovnica aktualne tematike, vrlo pojednostavljeno približena djeci kroz izvrsne ilustracije. Optimističnog završetka, ostavlja opciju spašavanja naše planete i tako otvara mogućnost daljnje obrade s djecom u tom smjeru.

Obrada:

 • Crtanje Zemlje kako ju dijete vidi ili zamišlja
 • Blazinice i vodene boje –  ukrasi u obliku Zemlje koje možete objesiti u dječju sobu
 • Razgovor o štetnosti plastike, trošenja vode, bacanja smeća
 • Izrada hrane za ptice
 • Izrada nature friendly šljokica (nature glitter) od suhih latica i lišća
 • Izrada ukrasa i igračaka od grančica i konca
 • Izrada transparenata po uzoru na Gretine

3. Botanicum, Scott i Willis, izdavač Big picture press –  Knjiga nije slikovnica i nije prevedena kod nas, naručena je. Najljepše ilustracije biljaka ikada, a uz to knjiga je velikog formata, ima deblji papir… imate osjećaj kao da listate neku enciklopediju biljaka.

 Nama služi kao inspiracija za crtanje, kopiranje oblika biljaka, učenje o pojedinoj vrsti, njihovim imenima…

4. Cvjetić, Walker, izdavač Školska knjiga – nježna i poučna slikovnica o djevojčici koja se preselila u grad u kojem nema vrt na koji je navikla. U potrazi za komadićem zelenila u sivilu grada, nalazi mali izdanak koji odnosi kući, presađuje i time potakne svoje nove prijatelje da čine isto. Svi skupa stvaraju divnu oazu zelenila među zgradama. Uspješno prenesena pouka o želji koja se može ostvariti i u najlošijim uvjetima i o zajedništvu. Optimistična, vesela, ali i dirljiva slikovnica. Otvara mogućnost za razgovor s djecom u raznim smjerovima, a ponajviše u onima o suživotu s biljkama, zajednici i ostvarenju svojih želja i snova.

Obrada:

 • Presađivanje biljke
 • Sadnja pšenice ili začinskog bilja i praćenje razvoja rasta (Biljkotvorci imaju super praktične čašice za ovo)
 • Razgovor o važnosti zelenila oko nas
 • Crtnje biljaka, učenje o biljkama, cvijeću
 • Šetnja prirodom i skupljanje prirodnih „igračaka“

5. Mirko Bjesomirko, Vučković, izdavač Evenio. Već i vrapci znaju da Evenio izdaje ponajviše slikovnice edukativnog, poučnog sadržaja koje uče o dječjim emocijama, strahovima, samokontroli… od četiri slikovnice izdane u ovoj grupi, ova nam najviše odgovara i u njoj smo pronašli materijal za daljnji rad.

Slikovnica koja se bavi bijesom kod djece, a  to je (znamo) vrlo čest slučaj pri odrastanju. Kroz ilustracije i puno dijaloga na zanimljiv način čitamo priču o Mirku koji je od iznimno bjesnog postao dječak koji se naučio kontrolirati predloženim metodama. Mi ih koristimo, prisjetimo se Mirka često tijekom dana.

Obrađivale smo ju samo kroz razgovor o ljutnji, o kontroli, razumijevanju.

6. Bee & Me, slikovna knjiga Alison Jay, izdavač Old Barn Books – Slikovnica nije prevedena kod nas, ali to nije ni bitno jer  – ova knjiga nema tekst! Da, ilustracije/strip su toliko dobre i konkretne da je čitatelju ostavljeno da stvara priču zajedno s djetetom prateći emocije i činjenice koje se iz njih mogu iščitati. Predivna priča o prijateljstvu djevojčice i pčelice i o njihovom zajedničkom trudu da stvore bolji, šareniji i „cvjetniji“ grad.

Obrada:

 • Učenje o pčelicama, medu
 • Utiskivanje cvijeća u glinamol
 • Sadnja bilja koje privlači pčele (u vrtu ili na prozoru)
 • Cvjetna narukvica i kruna
 • Proljetni sun catcher
 • Juha od cvijeća

7.  Prekrasna djevojčica, Christiane Northrup, izdavač Planetopija  –  slikovnica jedinstvene tematike i za drugu ove tematike i ovako lijepih ilustracija ne znam. Na nježan i pristupačan način obraća se djevojčicama svih uzrasta (a ponajviše školskog) da vole i čuvaju svoje tijelo koje je čudesno i posebno. Dotiče se i majčinstva, nježnosti i samopouzdanja, ali na tako nevin i blag način.  Svakako za kućnu biblioteku i za vraćanje svake godine po novu dozu shvaćanja ove knjižice.

8. Upoznaj svijet, Mclaine, Frith i Palmieri, izdavač Profil –  naša najdraža knjižica s prozorčićima. Ima ih jako puno i tekst je isključivo edukativne prirode za školsku djecu, ali koristan i za raniju dob uz pomoć roditelja. Za sve one klince koji žele znati više iz najvažnijih područja znanosti u svijetu.

9. Antologija očaravajućih životinja, Hoare, izdavač Profil – ovo je jedno od onih izdanja koje morate imati u biblioteci. Dizajnom predivno, rubovi listova obojani u zlatno, iustracije kvalitetne, a tekst o životinjama vrlo dobro prilagođen dječjem uzrastu. Mi smo ju pročitale u jednom danu i često joj se vraćamo.  Služi nam kao inspiracija za crtanje ili izraživanje životinja, a koristimo ju i kad učimo o nekom kontinentu pa mu pridružujemo životinje koje pripadaju na to područje.

10. Dječja enciklopedija, Naša djeca – od svih dječjih enciklopedija ova nam je najdraža. Jako zanimljive činjenice i dobar odabir „znanosti“ koja zanima djecu. Prvenstveno je namjenjena školskoj djeci, ali uz roditelja, dodatno pojašnjavanje ili preskakanje nekih dijelova, mogu ju koristiti i stariji toddleri/predškolci.

11. Putovanja, Unwin i Desmond, Školska knjiga – divna i kvalitetna knjiga sa specifičnim i posebnim tekstovima o migracijama određenih životinja. Vrlo zanimljivo i za nas odrasle. Kvalitetan papir i ilustracije. Neće se svidjeti svakome djetetu na prvu jer su boje zagasite i nema „likova“, ali je svakako vrijedna stavka našeg popisa.

Mi smo ju obradile tako što smo pratile smjerove seoba životinja na zemljopisnoj karti, pričale o razlozima seoba, učile strane svijeta, imena oceana…

12. Psića je strah odlaska doktoru, Gjurković i Knežević, izdavač Evenio –  ovo je prva Evenieva knjiga koju smo kupile u vrijeme kada je strah od doktrora bio aktualan. Jako nam je pomogla da razgovaramo o tom strahu, osjećajima. Sva je raspadnuta, stranice joj ispadaju jer je najstarija, a vrlo često ju pročitamo opet, posebno u vrijeme bolesti. U njihovu je stilu, ilustracije također, a na zadnjoj stranici su upute za roditelje o psihološkoj pozadini iza priče i načinima kako da to s djetetom riješe.

Uz ovu slikovnicu, jako volimo i one iz edicije osjećaja Sreće, pogotovo „Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima“. Divna, miroljubiva, obrađuje važnu temu koju je vrlo važno prenijeti djeci.

13. Atlas svemira, Rosin i Albanese, Profil – izdanje velikog formata s lijepim ilustracijama i zanimljivim tekstom o svemiru, planetama i galaksijama. Za zaljubljenike u svemir.

Obrada:

 • Izrada planeta od papira na crnoj podlozi
 • Svemirski plastelin
 • Svemir u boci
 • Milkyway eksperiment

14. Mali veliki svijet, Junaković i Paljetak, izdavač Algoritam  –  naša najdraža knjiga poezije za djecu. Stihovi Luke Paljetka o dogodovštinama čudnih kominacija malih i velikih životinja. Humoristična i zabavna poezija.

15. Velika tvornica riječi, Lestrade i Docampo, izdavač Artresor naklada – ovo je, za mene, najpoetičnija, najmaštovitija, najljubavnija i najposebnija slikovnica za odrasle. Ovo je divno imati u biblioteci, čitamo je puno, ali djeca ju neće razumijeti onako kako trebaju. No, to nas ne smije spriječiti da ju čitamo i čekamo onaj dan kada će nas dijete svojom spoznajom iznenaditi. Slikovnica s poukom, metaforom i simbolikom koju vrijedi pročitati. Pogotovo ako ste umjetnička, maštovita duša.

Obrada:

 • Postavljanje pitanja – koja je tvoja najdraža riječ? Zašto? Što bi rekla mami ili tati da imaš samo tri riječi koje smiješ izgovoriti? Zamisli svijet u kojemu ne možeš pričati kao sada. Što bi ti najviše nedostajalo?

16. Djedov tajni div, Litchfield, izdavač Mozaik knjiga – Litchfield ima svoj stil i sve njegove slikovnice su posebne i s dobrom pozadinom te kvalitetnom poukom. Od svih koje smo pročitale, ova mi se istaknula nježnosti i tematikom koja je vrijedna pažnje.

Obrada:

 • Potakla nas je na razgovor o vanjštini, o dobroti, o ruganju i drugima oko nas koji su različiti i posebni.

17. Evo nas, tu smo, Jeffers, izdavač Profil  – autor specifičnog stila pisanja i ilustriranja; imamo i druge njegove slikovnice, ali ova je svakako na vrhu. Malo teksta i ilustracije koje zovu na priču o različitim tematikama. Otvorenog pogleda na svijet, autor nudi bilješke o svijetu djeci i odraslima.

Obrada:

 • Teme svemira koje su navedene poviše
 • Učenje o tipovima oblaka
 • Pokus „Šareni oblaci od pjene za brijanje i jestivih boja“
 • Razgovor o raznolikosti i prihvaćanju, rasama

18.  Vile, Maloney, izdavač Profil –  čarobno veliko izdanje o Vilama i magičnim stvorenjima. Knjiga s prozorčićima, sa skrivenim papirićima, s velikim krilima za vašu vilu…doslovno kao da je posuta vilinskom prašinom. Obavezna literature za sve djevojčice i dječake zainteresirane za vilinski svijet.

Obrada:

 • Vilinski štapići od filca i vune
 • Vilinska ogrlica od graška
 • Vilinska kruna od ljepljive folije i cvijeća
 • Čarobna slova s bijelom uljnom pastelom

19. All the ways to be smart, Bell i Colpoys, izdavač Scribble – slikovnica koja nije prevedena kod nas, na engleskom jeziku je. Nešto najdivnije što sam ove godine pronašla i pročitala. Slikovnica rezonira s načinom na koji razmišljam o učenju – biti pametan nije za svih isto, ne znači znati matematiku ili pravopis, ne znači znati pravila i definicije, godine i podatke. Biti pametan je sasvim nešto drugo.

Obrada: doslovno sve što radite s djecom mimo školskih obveza obrada je ove slikovnice.

20.  The great paper caper, Jeffers, izdavač Harper Collins – još jedna Jefferova slikovnica, ali ova nije prevedena kod nas. Sviđaju nam se njegove ilustracije i njegov originalan način pisanja.  Ovo je priča o jednoj misteriji, šumskom „zločinu“ i medvjedu (koji je u jednom dijelu završio s lisicama u policijskoj postaji). Specifična slikovnica, specifičan umjetnik.

Obrada: kroz priču o ekologiji, čuvanju drveća i prirode; kroz priču o pobjeđivanju i sudjelovanju.

Nadam se da će nekome poslužiti. Budete li imali komentara ili pitanja za mene, slobodno mi pišite na Instagram ili ovdje. Rado ću vam odgovoriti.

(Molim vas, nemojte kopirati ili printati tekst bez prethodnog pitanja <3)

Sara

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s